12 ცალი ყურძნის მარცვალის ჭამა, ვალენსიასა და ესპანეთში ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული საახალწლო ტრადიციაა.
ახალი წელი ვალენსიასა და ესპანეთში ერთ-ერთი ყველაზე ნანატრი ზამთრის არდადეგებია, რომელიც მრავალი წეს-ჩვეულებებით და ტრადიციებითაა აღსავსე, რომელთაგან ყველაზე მნიშვნელოვანია 12 ცალი ყურძნის მარცვლის ჭამა, ზუსტად 12:00 საათზე.
ყოველწლიურად ახალი წლის ღამეს, რომელსაც ესპანურად Nochevieja ჰქვია (ანუ ხანდაზმული ღამე, წლის ყველაზე ძველი ღამე), მილიონობით ესპანელი ოჯახი იკრიბება გულუხვად გაშლილი სუფრის გარშემო იმ დაუვიწყარი მომენტის მოლოდინში, როდესაც მთავარი ქვეყნის საათი, რომელიც მდებარეობს მადრიდის მერიის შენობაში, პუერტა დელ სოლში, დაიწყება ახალი წლის ბოლო წუთების ათვლა. სწორედ ამ წუთებში, სანამ ოჯახს და მეგობრებს ახალ წელს მიულოცავენ, ყველა ესპანელი ცდილობს მიირთვას 12 ცალი იღბლიანი ყურძენის მარცვალი (doce uvas de la suerte), რათა მომავალ წელს ბედნიერება და წარმატება ახლდეს მას.
საფეხურები:
საიდან გაჩნდა ეს ტრადიცია?
გავრცელებული რწმენით, 12 ცალი საახალწლო ყურძნის მარცვლის ჭამის ტრადიცია ესპანეთში 1909 წელს გავრცელდა. ეს განპირობებული იყო ამ ყურძნის უპრეცედენტო მოსავლით, რომლის შეგროვება ალიკანტეს პროვინციიდან მევენახეებმა ახალი წლის წინა დღეს მოახერხეს. სამეწარმეო მარკეტოლოგებმა (როგორც ჩვენ მათ ჩვენს დროში ვეძახით) დაიწყეს საახალწლო კამპანია, რომელიც ამტკიცებდა, რომ იმისთვის, რომ მომავალ წელს ყოველთვის გქონდეთ წარმატება და ბედნიერება, საახალწლოდ უნდა მიირთვათ 12 ცალი ყურძნის მარცვალი. ანუ თითო თვეს, თითო ყურძნის მარცვალი მიესადაგება იმისთვის, რომ ყოველი თვე წარმატებული იყოს.
მას შემდეგ თეთრი ვაზის ჯიში სახელად „ალედო“ ესპანელების გონებაში გაძლიერდა, როგორც იღბლის, წარმატებისა და, რა თქმა უნდა, ახალი წლის სინონიმი და გახდა აუცილებელი პროდუქტი საახალწლო სუფრაზე ესპანეთის ყველა სახლში. და ვალენსია! პატარა ჩანთები დალაგებული 12 ყურძნით გახდა დღესასწაულის მთავარი საახალწლო ატრიბუტი და ეს ტრადიცია ჯერ კიდევ გრძელდება!
წყარო:როგორ