ატამი — ხეხილოვანი მცენარე ვარდისებრთა ოჯახისა. ატმის სამშობლო ჩინეთია. ატმის 5 ათასამდე კულტურული ჯიშია გამოყვანილი. მცენარეებიდან ყველაზე მეტად ენათესავება ნუში, რომლისგანაც ძირითადად განსხვავდება ნაყოფით. ატამი მდიდარია შაქრებითა და უჯრედისით, რაც მას ენერგიის ფასეულ წყაროდ აქცევს. ატამში ბევრია კალიუმი, რკინა, ფოსფორი, მაგნიუმი, ფტორი, სელენი, სპილენძი, ნატრიუმი, ვიტამინები: А, С, В–ჯგუფის, Е, К, РР, D, ანტიოქსიდანტები, პექტინები, ორგანული მჟავები, ცილები, ცხიმები, ნახშირწყლები. საშუალო ზომის ატმის ¾ საკმარისია С ვიტამინის დღიური ნორმის მისაღებად.
ატამმა შესაძლოა გამოიწვიოს ალერგიული რეაქციები.
ატმის მიმართ ალერგია შეიძლება გამოვლინდეს, როგორც ჭეშმარიტი, ასევე მცენარესთან ჯვარედინი რეაქციის სახით.
ატმის ალერგია შესაძლოა მოგვიანებით ეტაპებზე გაღმოჩნდეს. მიუხედავად იმისა, რომ ჩვილებს შეიძლება ჰქონდეთ ალერგია ატამზე, შესაძლებელია, რომ ადამიანებს, რომლებსაც არ ჰქონდათ ალერგია ამ ხილზე ბავშვობაში, ალერგიული რეაქცია ჰქონდეთ ატმზე წლების შემდეგ.
ატმის კანი 7-ჯერ უფრო მეტ ალერგიულ ნივთიერებას შეიცავს, ვიდრე მისი გული.
- ჭინჭრის ციება
- კვინკეს შეშუპება
- ღებინება
- სურდო
- ბრონქოსპაზმი
- ანაფილაქსია (წნევის ვარდნა, გონების დაკარგვა)
ატმის ალერგია გასაგები მდგომარეობაა იმ სიმპტომების შედეგად, რომლებიც ჩნდება მას შემდეგ, რაც ადამიანი ატამს მოიხმარს. ატმის ალერგიის სიმპტომები ძალიან მოკლე დროში ჩნდება. ალერგიული რეაქციების მქონე ადამიანებისთვის ამ ხილის მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს ჯანმრთელობის სხვადასხვა პრობლემები. სიმპტომებისა და ადამიანზე გამოყენებული ალერგიის ტესტების შედეგების შედეგად, ადვილად გასაგებია, აქვს თუ არა ადამიანს ალერგია ატამზე.