გარგარი — ხეხილოვანი მცენარე ვარდისებრთა ოჯახისა. ხის სიმაღლე 15 მ აღწევს. ფოთოლი ელიფსური ან განიერკვერცხისებრია; ყვავილი თეთრი ან ვარდისფერი და ფოთოლზე ადრე იშლება. ნაყოფი კურკიანია, ხორცოვანი ან მშრალი; აქვს ხავერდოვანი, იშვიათად გლუვი კანი. გარგარის ნაყოფი შეიცავს შაქრებს (4-20 %), ვაშლის, ლიმონისა და სხვა მჟავებს; პექტინოვან ნივთიერებებს (0,38-1,27 %); კაროტინს (10 მგ %-მდე); თესლი — 29-58 % ცხიმს. იყენებენ ნედლად, ჩირად და დაკონსერვებულს (კომპოტი, წვენი და სხვა).
ის მდიდარია B ჯგუფის ვიტამინებით, მათ შორის შეიცავს ფოლიუმის მჟავას, რაც ანემიის პროფილაქტიკისათვისაა აუცილებელი რკინასთან ერთად, რომელიც ასევე შედის გარგრის შემდგენლობაში.
ეს მზისფერი ხილი C ვიტამინის წყაროცაა.
გარგარი სასარგებლოა მასში A ვიტამინის არსებობის გამო, რომელიც ხელს უწყობს იმუნიტეტს და თვალის ჯანმრთელობას.
პროდუქტში არსებული ბოჭკო კარგია საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის. როდესაც ნაყოფი მოხვდება ორგანიზმში, ის სწრაფად იშლება, ყველა საკვები ნივთიერება კი ადვილად შეიწოვება.
ასევე, ბოჭკოს არსებობა ხელს უწყობს სისხლში ქოლესტერინის დონის ნორმალიზებას, რაც, თავის მხრივ, იცავს გულს და სისხლძარღვებს სხვადასხვა დაავადებისგან.
გარგარს აქვს კანისთვის სასარგებლო თვისებები. ვიტამინები, ანტიოქსიდანტები და მინერალები ხელს უწყობს კანის ჯანმრთელობისა და სილამაზის შენარჩუნებას და დაბერების პროცესს აფერხებს.
პროდუქტი აუმჯობესებს მეტაბოლურ პროცესებს, ამიტომ გარგარის ჭამა კარგია ტანადობისთვის.
- გარგარი შეგიძლიათ მისცეთ ბავშვს 6-7 თვიდან. Environmental working group (EWG)-ის მიხედვით, გარგარს არ აქვს პესტიციდებით დაბინძურების საფრთხე, ამიტომ ორგანული პროდუქტის შერჩევის საკითხი ისე მწვავედ არ დგას, როგორც სხვა ხილ-ბოსტნეულის შემთხვევაში.
გახსოვდეთ, გარგარს კვებითი ალერგიის გამოწვევა შეუძლია და ალერგიულ პატარებში მის მიცემამდე აუცილებლად გაესაუბრეთ პედიატრს.
დიდი რაოდენობით გარგარის მიღებამ შეიძლება გამოიწვიოს გაზები და ნაწლავთა აშლილობა. ამიტომ სიფრთხილე ყველა შემთხვევაში აუცილებელია.