შეაფასეთ როგორ გამოიყურება ავოკადოს კანი გარედან. თუ ნაყოფის ზედაპირზე ობის ლაქები შენიშნეთ ან ავოკადო უსიამოვნო სუნს გამოყოფს, ასეთი ხილის ჭამა საშიშია. თუ ნაყოფი დაჭყლეტილია, ძლიერ დაზიანებულია ან ზოგიერთი ნაწილი სხვაზე ბევრად რბილია, ავოკადო სავარაუდოდ გაფუჭდა.
საფეხურები:
თუ უკვე იყიდეთ ავოკადო და გსურთ შეამოწმოთ მისი ხარისხი, უბრალოდ გაჭერით ნაყოფი – ეს არის ყველაზე სწრაფი და საიმედო გზა იმის დასადგენად, გაფუჭდა თუ არა ავოკადო. ავოკადოს რბილობი უნდა იყოს ღია მწვანე ფერის. თუ ის ყავისფერი ან შავი გახდა, ასეთი ავოკადო არ უნდა მიირთვათ. თუმცა, თუ რბილობში მხოლოდ მცირე მოყავისფრო ლაქებს ხედავთ, ნაყოფი საკვებად ვარგისია.
დააგემოვნეთ ავოკადო. თუ თქვენ ყურადღებით შეისწავლეთ ავოკადოს რბილობი, მაგრამ მაინც ეჭვი გეპარებათ ნაყოფის ხარისხში, სავსებით მისაღებია რბილობის გასინჯვა. არ აირჩიოთ ხილის ნაწილები, რომლებიც ყავისფერი გახდა – პირიქით, აირჩიეთ ღია მწვანე რბილობი და დააგემოვნეთ, მწიფე ავოკადოს აქვს ნაღების, არც თუ ისე გამოხატული ან ოდნავ ტკბილი გემო. თუ მუშკის სუნი ან გაფუჭებული პროდუქტის გემო იგრძენით, ავოკადო გაფუჭებულია.
ავოკადო სათანადოდ უნდა შეინახოთ. თუ იყიდეთ მწიფე ავოკადო, მაგრამ არ გეგმავთ მის ჭამას მაშინვე, შეინახეთ მაცივარში. მწიფე, გაურელი ავოკადომ შეიძლება ოთახის ტემპერატურაზე სამი-ოთხი დღე გაძლოს, მაცივარში შვიდიდან ათ დღემდე.
დაჭრილი ავოკადოს შენახვა შესაძლებელია რამდენიმე დღის განმავლობაშიც. ამისთვის დაჭრილი ავოკადო უნდა შეიფუთოს საკვები პოლიეტილენის პარკით, ან მოათავსოთ ჰერმეტულად დახურულ ჭურჭელში. ეს შეინარჩუნებს ავოკადოს სუფთად ორი-სამი დღის განმავლობაში.
წყარო:როგორ