კვლევის მიხედვით, დღეში მხოლოდ ერთმა შაქრიანმა სასმელმა, შეიძლება, გაზარდოს ღვიძლის კიბოს და ღვიძლის ქრონიკული დაავადების რისკი.
ავტორების თქმით, ეს არის პირველი კვლევა, რომელიც აჩვენებს კავშირს ტკბილი სასმლის მიღებასა და ღვიძლის ქრონიკული დაავადებების სიკვდილიანობას შორის.
„თუ ჩვენი დასკვნები დადასტურდება, შაქრით ტკბილი სასმლის მოხმარების შემცირება შეიძლება გახდეს საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის სტრატეგია ღვიძლის დაავადების ტვირთის შესამცირებლად“, – ამბობს კვლევის ავტორი.
ჰარვარდის TH Chan საზოგადოებრივი ჯანდაცვის სკოლის თანახმად, აქ არის ნიმუში იმისა, თუ რამდენი შაქარია ნაპოვნი ზოგიერთ პოპულარულ სასმელში :
კოკა-კოლა კლასიკური: 41 გ (10 ჩ/კ)
ფორთოხლის წვენი: 41 გ (10 ჩ/კ)
Starbucks Frappuccino: 40,5 გ (10 ჩ/კ
კავშირი შაქარსა და ღვიძლის ჯანმრთელობას შორის
ავტორების აზრით, შაქრიანი სასმელების მოხმარებამ, რომელიც სიმსუქნის, დიაბეტის და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკფაქტორად ითვლება, შეიძლება გამოიწვიოს ანთება, რაც ძლიერ ასოცირდება ღვიძლის კიბოს დაწყებასთან და ღვიძლის ჯანმრთელობასთან.
ავტორებმა აღიარეს კვლევის რამდენიმე ხარვეზი. ერთი, ვარაუდობდა, რომ სუბიექტები ზუსტად აცხადებდნენ რამდენად ხშირად მოიხმარდნენ სასმელებს. გარდა ამისა, კვლევა იყო დაკვირვებითი, რაც იმას ნიშნავს, რომ დასკვნები არ ადასტურებს, რომ შაქრიანი სასმელები იწვევდა ღვიძლის დაავადების გაზრდის რისკს.
ეს დასკვნები საინტერესოა, მაგრამ მათ გარკვეული პერსპექტივით უნდა შევხედოთ, ამბობს დეილ შეპარდი.
რატომ შეუძლია შაქრიანმა სასმელებმა ხელი შეუწყოს ღვიძლის ქრონიკულ დაავადებას და კიბოს?
შაქრიანი სასმელების დამატებითმა კალორიებმა შეიძლება ხელი შეუწყოს ჭარბ წონას და სიმსუქნეს. ჭარბი წონა ან სიმსუქნე არის ღვიძლის დაავადებების ძლიერი რისკფაქტორი. თუმცა, სხეულის მასის ინდექსის კორექტირებამ მნიშვნელოვნად არ შეცვალა რისკი ამ კვლევაში.
წყარო: პრაიმტაიმი