Monday, July 7, 2025
უახლესი ambebi
  • მთავარი
  • სოც.ქსელები
  • დიეტა
  • შოუბიზნესი
  • ჰოროსკოპი
  • კულინარია
  • მეცნიერება
  • ტექნოლოგია
  • ყველა
    • გამოკითხვა
    • საინტერესო
    • პრესის ფურცლებიდან
    • ექსკლუზივი
    • ინტერვიუ
    • მოგზაურობა
    • ემიგრაცია
    • ფსიქოლოგია
    • კრიმინალური ამბები
    • 90-იანები
    • ლიტერატურა
    • კინო სამყარო
    • გიფები
    • მუსიკა
    • სპორტი
    • მოდა
    • ავტო/მოტო
უახლესი ambebi
  • მთავარი
  • სოც.ქსელები
  • დიეტა
  • შოუბიზნესი
  • ჰოროსკოპი
  • კულინარია
  • მეცნიერება
  • ტექნოლოგია
  • ყველა
    • გამოკითხვა
    • საინტერესო
    • პრესის ფურცლებიდან
    • ექსკლუზივი
    • ინტერვიუ
    • მოგზაურობა
    • ემიგრაცია
    • ფსიქოლოგია
    • კრიმინალური ამბები
    • 90-იანები
    • ლიტერატურა
    • კინო სამყარო
    • გიფები
    • მუსიკა
    • სპორტი
    • მოდა
    • ავტო/მოტო
No Result
View All Result
Morning News
No Result
View All Result
Home საზოგადოება

ჭურჭლის ღრუბელი სახლში ერთ-ერთი ყველაზე ბინძური ნივთია – რა უნდა გავითვალისწინოთ მისი შერჩევისას?

October 17, 2023
ჭურჭლის ღრუბელი სახლში ერთ-ერთი ყველაზე ბინძური ნივთია – რა უნდა გავითვალისწინოთ მისი შერჩევისას?

კვლე­ვა­რე­ბის თა­ნახ­მად, ნივთზე, რო­მე­ლიც სახ­ლში ყვე­ლა­ზე სუფ­თა და უსაფრ­თხო უნდა იყოს, 362 სა­ხე­ო­ბის ბაქ­ტე­რია ცხოვ­რობს, ყო­ველ კვად­რა­ტულ სან­ტი­მეტრზე კი გერ­მა­ნელ­მა მეც­ნი­ე­რებ­მა 45 მი­ლი­არ­დი მათ­გა­ნი აღ­მო­ა­ჩი­ნეს.

კვლე­ვა გერ­მა­ნი­ა­ში ჩა­ტარ­და და მის ფარ­გლებ­ში სხვა­დას­ხვა ოჯახ­ში გა­მო­ყე­ნე­ბუ­ლი ღრუბ­ლი­დან აი­ღეს ნი­მუ­შე­ბი.

USDA-ს (აშშ-ის აგ­რი­კულ­ტუ­რის სა­ხელ­მწი­ფო დე­პარ­ტა­მენ­ტი) გან­მარ­ტე­ბით, შე­იძ­ლე­ბა, თქვენს ღრუბ­ლებს ყო­ვე­ლი გა­მო­ყე­ნე­ბის შემ­დეგ სა­გულ­და­გუ­ლოდ რე­ცხავთ, თუმ­ცა ბაქ­ტე­რი­ე­ბის მო­სა­ცი­ლებ­ლად ეს სა­უ­კე­თე­სო გა­მო­სა­ვა­ლი მა­ინც არ არის.

მა­შინ რო­გორ გავ­რე­ცხოთ ღრუ­ბე­ლი სწო­რად?

ბაქ­ტე­რი­ე­ბის და­უ­ძი­ნე­ბე­ლი მტე­რი მა­ღა­ლი ტემ­პე­რა­ტუ­რაა, ამი­ტომ რე­კო­მენ­დე­ბუ­ლია, ყო­ვე­ლი გა­მო­ყე­ნე­ბის შემ­დეგ, ღრუ­ბე­ლი ჭურ­ჭლის სა­რე­ცხ მან­ქა­ნა­ში გა­ი­რე­ცხოს ან ცოტა ხნით მიკ­რო­ტალ­ღურ ღუ­მელ­ში გა­ვა­ჩე­როთ (მა­ნამ­დე უნდა დავ­რწმუნ­დეთ, რომ ღრუ­ბე­ლი არ შე­ი­ცავს მე­ტა­ლის ნა­წი­ლა­კებს, რა­მაც შე­იძ­ლე­ბა ცე­ცხლის გა­ჩე­ნა გა­მო­იწ­ვი­ოს).

ბაქ­ტე­რი­ე­ბის და­სა­ხო­ცად მიკ­რო­ტალ­ღუ­რი ღუ­მე­ლის გა­მო­ყე­ნე­ბის შემ­თხვე­ვა­ში, უნდა დავ­რწმუნ­დეთ, რომ ღრუ­ბე­ლი სვე­ლია;
თუ ღრუ­ბელს ჭურ­ჭლის სა­რე­ცხ მან­ქა­ნა­ში მო­ვა­თავ­სებთ, ის მა­ღალ ტემ­პე­რა­ტუ­რა­ზე უნდა გავ­რე­ცხოთ.
და­მე­თან­ხმე­ბით, რომ ყო­ველ­დღი­უ­რად ასე­თი რუ­ტი­ნის შეს­რუ­ლე­ბა დრო­ის დიდ რე­სურსს მო­ი­თხოვს. ამას­თან, მა­ღალ ტემ­პე­რა­ტუ­რა­ზე ღრუ­ბე­ლი ზი­ან­დე­ბა და თუ რე­კო­მენ­დე­ბუ­ლია, ის 1-2 კვი­რა­ში ერთხელ შევ­ცვა­ლოთ, ამის გა­კე­თე­ბა უფრო ხში­რად მოგ­ვი­წევს, რაც ხარ­ჯებ­თან არის და­კავ­ში­რე­ბუ­ლი.

ასე­ვე, ზო­გი­ერ­თი ღრუ­ბე­ლი პლას­ტი­კის შემ­ცვე­ლო­ბის გამო არა­ე­კო­მე­გობ­რუ­ლია, ხვდე­ბა ოკე­ა­ნე­ებ­ში და სა­ბო­ლო­ოდ, ჩვენს საკ­ვებ­ში შე­იძ­ლე­ბა აღ­მოჩ­ნდეს, რაც დღეს მსოფ­ლი­ოს ერთ-ერთ უპირ­ვე­ლეს გა­მოწ­ვე­ვას წარ­მო­ად­გენს.

რა გა­მო­სა­ვა­ლი არ­სე­ბობს?

რად­გა­ნაც აღ­მოჩ­ნდა, რომ ჭურ­ჭლის სა­რე­ცხი ღრუ­ბე­ლი ჩვენს სახ­ლში ყვე­ლა­ზე და­ბინ­ძუ­რე­ბუ­ლი ნივ­თია, მეც­ნი­ე­რებ­მა უფრო ეფექ­ტურ ფორ­მუ­ლებ­ზე და­ი­წყეს მუ­შა­ო­ბა. გერ­მა­ნულ­მა კომ­პა­ნია „ვი­ლე­დამ“ (Vileda), რო­მე­ლიც თა­ვი­სი პრო­დუქ­ცი­ით თით­ქმის მთელს მსოფ­ლი­ოს ფა­რავს და სა­ქარ­თვე­ლო­შიც ფარ­თოდ არის წარ­მოდ­გე­ნი­ლი შე­ი­მუ­შა­ვა ფორ­მუ­ლა, რო­მე­ლიც ჭურ­ჭლის სა­რე­ცხ ღრუბ­ლებს და სამ­ზა­რე­უ­ლოს საწ­მენდ ტი­ლო­ებს, რო­მელ­ზეც არა­ნაკ­ლე­ბი რა­ო­დე­ნო­ბის ბაქ­ტე­რია მრავ­ლდე­ბა, ან­ტი­ბაქ­ტე­რი­უ­ლი აგენ­ტე­ბის და­მა­ტე­ბას გუ­ლის­ხმობს. წარ­მო­ე­ბის აღ­ნიშ­ნულ ხაზს Ultrafresh line უწო­და და მი­ლი­ო­ნო­ბით ადა­მი­ანს სა­შუ­ა­ლე­ბა მის­ცა, თა­ვი­სი ყო­ველ­დღი­უ­რო­ბა უფრო უსაფრ­თხოდ ექ­ცია.

11:09 / 17-10-2023
ჭურჭლის ღრუბელი სახლში ერთ-ერთი ყველაზე ბინძური ნივთია – რა უნდა გავითვალისწინოთ მისი შერჩევისას?
მკვლე­ვა­რე­ბის თა­ნახ­მად, ნივთზე, რო­მე­ლიც სახ­ლში ყვე­ლა­ზე სუფ­თა და უსაფრ­თხო უნდა იყოს, 362 სა­ხე­ო­ბის ბაქ­ტე­რია ცხოვ­რობს, ყო­ველ კვად­რა­ტულ სან­ტი­მეტრზე კი გერ­მა­ნელ­მა მეც­ნი­ე­რებ­მა 45 მი­ლი­არ­დი მათ­გა­ნი აღ­მო­ა­ჩი­ნეს.

კვლე­ვა გერ­მა­ნი­ა­ში ჩა­ტარ­და და მის ფარ­გლებ­ში სხვა­დას­ხვა ოჯახ­ში გა­მო­ყე­ნე­ბუ­ლი ღრუბ­ლი­დან აი­ღეს ნი­მუ­შე­ბი.

USDA-ს (აშშ-ის აგ­რი­კულ­ტუ­რის სა­ხელ­მწი­ფო დე­პარ­ტა­მენ­ტი) გან­მარ­ტე­ბით, შე­იძ­ლე­ბა, თქვენს ღრუბ­ლებს ყო­ვე­ლი გა­მო­ყე­ნე­ბის შემ­დეგ სა­გულ­და­გუ­ლოდ რე­ცხავთ, თუმ­ცა ბაქ­ტე­რი­ე­ბის მო­სა­ცი­ლებ­ლად ეს სა­უ­კე­თე­სო გა­მო­სა­ვა­ლი მა­ინც არ არის.

მა­შინ რო­გორ გავ­რე­ცხოთ ღრუ­ბე­ლი სწო­რად?

ბაქ­ტე­რი­ე­ბის და­უ­ძი­ნე­ბე­ლი მტე­რი მა­ღა­ლი ტემ­პე­რა­ტუ­რაა, ამი­ტომ რე­კო­მენ­დე­ბუ­ლია, ყო­ვე­ლი გა­მო­ყე­ნე­ბის შემ­დეგ, ღრუ­ბე­ლი ჭურ­ჭლის სა­რე­ცხ მან­ქა­ნა­ში გა­ი­რე­ცხოს ან ცოტა ხნით მიკ­რო­ტალ­ღურ ღუ­მელ­ში გა­ვა­ჩე­როთ (მა­ნამ­დე უნდა დავ­რწმუნ­დეთ, რომ ღრუ­ბე­ლი არ შე­ი­ცავს მე­ტა­ლის ნა­წი­ლა­კებს, რა­მაც შე­იძ­ლე­ბა ცე­ცხლის გა­ჩე­ნა გა­მო­იწ­ვი­ოს).

ბაქ­ტე­რი­ე­ბის და­სა­ხო­ცად მიკ­რო­ტალ­ღუ­რი ღუ­მე­ლის გა­მო­ყე­ნე­ბის შემ­თხვე­ვა­ში, უნდა დავ­რწმუნ­დეთ, რომ ღრუ­ბე­ლი სვე­ლია;
თუ ღრუ­ბელს ჭურ­ჭლის სა­რე­ცხ მან­ქა­ნა­ში მო­ვა­თავ­სებთ, ის მა­ღალ ტემ­პე­რა­ტუ­რა­ზე უნდა გავ­რე­ცხოთ.
და­მე­თან­ხმე­ბით, რომ ყო­ველ­დღი­უ­რად ასე­თი რუ­ტი­ნის შეს­რუ­ლე­ბა დრო­ის დიდ რე­სურსს მო­ი­თხოვს. ამას­თან, მა­ღალ ტემ­პე­რა­ტუ­რა­ზე ღრუ­ბე­ლი ზი­ან­დე­ბა და თუ რე­კო­მენ­დე­ბუ­ლია, ის 1-2 კვი­რა­ში ერთხელ შევ­ცვა­ლოთ, ამის გა­კე­თე­ბა უფრო ხში­რად მოგ­ვი­წევს, რაც ხარ­ჯებ­თან არის და­კავ­ში­რე­ბუ­ლი.

ასე­ვე, ზო­გი­ერ­თი ღრუ­ბე­ლი პლას­ტი­კის შემ­ცვე­ლო­ბის გამო არა­ე­კო­მე­გობ­რუ­ლია, ხვდე­ბა ოკე­ა­ნე­ებ­ში და სა­ბო­ლო­ოდ, ჩვენს საკ­ვებ­ში შე­იძ­ლე­ბა აღ­მოჩ­ნდეს, რაც დღეს მსოფ­ლი­ოს ერთ-ერთ უპირ­ვე­ლეს გა­მოწ­ვე­ვას წარ­მო­ად­გენს.

რა გა­მო­სა­ვა­ლი არ­სე­ბობს?

რად­გა­ნაც აღ­მოჩ­ნდა, რომ ჭურ­ჭლის სა­რე­ცხი ღრუ­ბე­ლი ჩვენს სახ­ლში ყვე­ლა­ზე და­ბინ­ძუ­რე­ბუ­ლი ნივ­თია, მეც­ნი­ე­რებ­მა უფრო ეფექ­ტურ ფორ­მუ­ლებ­ზე და­ი­წყეს მუ­შა­ო­ბა. გერ­მა­ნულ­მა კომ­პა­ნია „ვი­ლე­დამ“ (Vileda), რო­მე­ლიც თა­ვი­სი პრო­დუქ­ცი­ით თით­ქმის მთელს მსოფ­ლი­ოს ფა­რავს და სა­ქარ­თვე­ლო­შიც ფარ­თოდ არის წარ­მოდ­გე­ნი­ლი შე­ი­მუ­შა­ვა ფორ­მუ­ლა, რო­მე­ლიც ჭურ­ჭლის სა­რე­ცხ ღრუბ­ლებს და სამ­ზა­რე­უ­ლოს საწ­მენდ ტი­ლო­ებს, რო­მელ­ზეც არა­ნაკ­ლე­ბი რა­ო­დე­ნო­ბის ბაქ­ტე­რია მრავ­ლდე­ბა, ან­ტი­ბაქ­ტე­რი­უ­ლი აგენ­ტე­ბის და­მა­ტე­ბას გუ­ლის­ხმობს. წარ­მო­ე­ბის აღ­ნიშ­ნულ ხაზს Ultrafresh line უწო­და და მი­ლი­ო­ნო­ბით ადა­მი­ანს სა­შუ­ა­ლე­ბა მის­ცა, თა­ვი­სი ყო­ველ­დღი­უ­რო­ბა უფრო უსაფრ­თხოდ ექ­ცია.

ახა­ლი ფორ­მუ­ლის შე­მუ­შა­ვე­ბის შემ­დეგ „ვი­ლე­დამ“ კვლე­ვა და­მო­უ­კი­დე­ბელ კომ­პა­ნი­ას და­უკ­ვე­თა, რომ­ლის დას­კვნის თა­ნახ­მად, ღრუბ­ლებ­სა და ტი­ლო­ებ­ზე აგენ­ტე­ბის და­მა­ტე­ბით მნიშ­ვნე­ლოვ­ნად შემ­ცირ­და ბაქ­ტე­რი­ე­ბის რა­ო­დე­ნო­ბა და სრუ­ლი­ად გაქ­რა უსი­ა­მოვ­ნო სუნი, რაც მა­გა­ლი­თად ტი­ლო­ებს რამ­დე­ნი­მე­დღი­ა­ნი გა­მო­ყე­ნე­ბის შემ­დეგ ახა­სი­ა­თებს.

ახა­ლი თა­ო­ბის საწ­მენ­დი ღრუბ­ლე­ბი და ტი­ლო­ე­ბი სა­შუ­ა­ლე­ბას გვაძ­ლევს, უფრო ხან­გრძლი­ვი დრო­ით შე­ვი­ნარ­ჩუ­ნოთ ჰი­გი­ე­ნა და ბაქ­ტე­რი­ე­ბი­სა და პა­რა­ზი­ტე­ბის­გან და­ვიც­ვათ ჩვე­ნი ოჯა­ხე­ბი. ისი­ნი ჩვე­უ­ლებ­რივ ჰი­გი­ე­ნის სა­შუ­ა­ლე­ბებ­თან შე­და­რე­ბით 5-ჯერ გამ­ძლეა ბაქ­ტე­რი­ე­ბის მი­მართ.

უფრო კონ­კრე­ტუ­ლად, რას მო­ი­ცავს „ვი­ლე­დას“ სამ­ზა­რე­უ­ლოს ან­ტი­ბაქ­ტე­რი­უ­ლი ხაზი?

● ჭურ­ჭლის ან­ტი­ბაქ­ტე­რი­უ­ლი ღრუბ­ლე­ბი: N2 სა­შუ­ა­ლო­ქა­ფი­ა­ნი და N3 მა­ღალ­ქა­ფი­ა­ნი

ღრუბ­ლე­ბი შე­ი­ცავს ვერ­ცხლის ქლო­რიდს, რო­მე­ლიც აფერ­ხებს ბაქ­ტე­რი­ე­ბის ზრდას აბ­რა­ზივ­ში. ასე­ვე, ULTRA FRESH-ის ინ­გრე­დი­ენ­ტი თუ­თია პი­რი­თი­ო­ნი (zinc pyrithione) და თი­ა­ბენ­და­ზო­ლი(Thiabendazole), აფერ­ხებს ბაქ­ტე­რი­ე­ბის ზრდას ქაფ­ში.

ღრუბ­ლე­ბი გან­კუთ­ვნი­ლია უნი­ვერ­სა­ლუ­რი ნაზი წმენ­დის­თვის და არ კაწ­რავს ზე­და­პირს. აღ­სა­ნიშ­ნა­ვია, რომ მა­ღალ­ქა­ფი­ა­ნი ღრუ­ბე­ლი პრაქ­ტი­კუ­ლი დი­ზა­ი­ნით და­ზი­ა­ნე­ბის­გან იცავს ხე­ლებ­სა და ფრჩხი­ლებს.

● უნი­ვერ­სა­ლუ­რი ტი­ლო­ე­ბი: “ან­ტი­ბაქ­ტე­რი­უ­ლი” N2 და N3

ტი­ლო­ე­ბი ხა­სი­ათ­დე­ბა მა­ღა­ლი წმენ­დის სიმ­ძლავ­რი­თა და სუ­პერ შე­წო­ვით. Vileda ULTRA FRESH უნი­ვერ­სა­ლუ­რი ქსო­ვი­ლე­ბი სა­ფუძ­ვლი­ა­ნად აშო­რებს ჭუ­ჭყს და ცხიმს და არ ტო­ვებს ლა­ქებს.

ამას­თან, ქსო­ვი­ლე­ბი არაჩ­ვე­უ­ლებ­რი­ვად გამ­ძლეა და შე­იძ­ლე­ბა გა­ი­რე­ცხოს მაქ­სი­მუმ 60°C-ზე სა­რე­ცხ მან­ქა­ნა­ში. მათი გა­მო­ყე­ნე­ბა შეგ­ვიძ­ლია სხვა­დას­ხვა სა­ხის ზე­და­პი­რის წმენ­დი­სას.

წყარო:ამბები

კატეგორიები

ბოლო ამბები

  • დოლარის კურსი შეიცვალა – რა ფასად შეიძენთ უცხოურ ვალუტას ხვალ?
  • ცნობილია სავარაუდო მიზეზი, რის გამოც ბიზნესმენი გიორგი რამიშვილი დააკავეს
  • ავარია ბათუმში – რა ვითარებაა ადგილზე?

© 2023 Mix.Metronome.Ge

No Result
View All Result
  • Home 1
  • Home 2
  • Privacy Policy

© 2023 Mix.Metronome.Ge