რკინის დონის გაზრდა შესაძლებელია რაციონში ცვლილებების შეტანით.
რკინით მდიდარი ჯანსაღი სასმელები მოიცავს:
ვაშლის წვენი;
გარგარის ნექტარი;
ჭარხლის წვენი;
კაკაოს ბუნებრივი ფხვნილი;
“მწვანე” სმუზი ( ჩვეულებრივ შეიცავს ინგრედიენტებს, როგორიცაა ისპანახი, კიტრი პიტნა). სელის ან სეზამის თესლის დამატება სმუზისთვის ზრდის რკინის შემცველობას.
ფორთოხლის წვენი;
გრეიფრუტის წვენი;
ქლიავის წვენი
მოერიდეთ კოფეინის შემცველ სასმელებს, როგორიცაა ყავა, ჩაი მათ შეიძლება დაბლოკონ რკინის შეწოვა.
საკვები, რომელიც დაგეხმარებათ რკინის დონის ამაღლებაში:
რკინის საკვები წყაროა:
ისპანახი;
კალე;
ქიშმიში;
გარგარი;
ქლიავი;
ხორცი;
რკინით გამდიდრებული მარცვლეული და პური
C ვიტამინის საკვები წყაროა:
გრეიფპრუტი;
ფორთოხალი;
კივი;
მარწყვი;
ქლიავი;
პომიდორი
B12 ვიტამინის წყაროა:
ხორცი;
თევზი;
კვერცხი;
ვიტამინით გამდიდრებული პური, მაკარონი, ბრინჯი და მარცვლეული.
წყარო – mkurnali.ge