სტანდარტული დიეტური რეკომენდაციაა ვახშამი ძილის წინ 2-4 საათით ადრე (დამოკიდებულია ინდივიდუალურ ფაქტორებზე, პირადი ექიმების რეკომენდაციებზე) და ამ ვახშმის შემადგენლობა უაღრესად მნიშვნელოვანია.
იდეალური ვახშამი იქნება ცილოვანი საკვები, რომელიც საფუძვლიანად უნდა დაღეჭოთ. მოხარშეთ, გამოაცხვეთ ან შეწვით ფრინველის თეთრი ხორცი, თევზი, ზღვის პროდუქტები – ისინი მშვენივრად შეიწოვება ორგანიზმის მიერ,
აქვთ დაბალი კალორიული შემცველობა;ასევე, თევზი შეიცავს აუცილებელ ცხიმოვან მჟავებს.
გააკეთეთ კვერცხის ომლეტი ისპანახით და მწვანილებით. თუ ხორცი არ გსურთ, მაშინ შეგიძლიათ მოხარშოთ ცილებით მდიდარი წიწილა, ოსპი, ბროკოლი. სურვილისამებრ, ცილოვან საკვებს დაუმატეთ სახამებლის შემცველი ბოსტნეული – კიტრი, პომიდორი, ნიახური, ბულგარული წიწაკა, სალათის ფოთოლი.
რისგანაც ნამდვილად ღირს თავი შეიკავოთ ექვსი საათის შემდეგ, არის ტკბილეული და მარცვლეული. ხშირად დიეტოლოგები ასევე გვირჩევენ ექვსის შემდეგ არ მიირთვათ სახამებლის შემცველი ბოსტნეული – კარტოფილი, ბადრიჯანი, გოგრა, სიმინდი.
ტაბუ „ექვსის შემდეგ არ ჭამოთ“ განსაკუთრებით საშიშია მათთვის, ვინც ჭარბ წონას ებრძვის. ჭარბი ინსულინი ჭარბი წონის ხშირი თანამგზავრია; ჭარბწონიან ადამიანებს არ შეუძლიათ შიმშილის ხანგრძლივობის ატანა. ამ შემთხვევაში საკვებზე უარის თქმა გამოიწვევს ჰიპოგლიკემიას, სისხლში შაქრის დონის დაქვეითებას.