ყავასა და სხეულზე მისი გავლენის შესახებ ბევრი მითი არსებობს.
პირველი ეხება მტკიცებას, რომ მუქი მოხალული შეიცავს მეტ კოფეინს.
ბევრს სჯერა, რომ მუქი მარცვლები უფრო მეტ კოფეინს შეიცავს მათი ძლიერი გემოს გამო. სინამდვილეში, რაც უფრო დიდხანს იწვება მარცვლები, მით მეტ კოფეინს კარგავს. მსუბუქი მოხალული, ინარჩუნებს მეტ კოფეინს. ეს გამოწვეულია იმით, რომ ხალვის დროს ორთქლდება ტენი და ზოგიერთი ქიმიური ნაერთი, მათ შორის კოფეინი. მნიშვნელოვანია აღინიშნოს, რომ გემომ და არომატმა, რომელიც გამოდის მუქი ხალვის პროცესიდან, შეიძლება გამოიწვიოს მეტი სიძლიერის და გაჯერების ილუზია, მაგრამ ეს არ არის გამოწვეული კოფეინის შემცველობით.
მეორე თეორია, რომელიც სიმართლეს არ შეესაბამება, არის ის, რომ ესპრესო შეიცავს უფრო მეტ კოფეინს, ვიდრე ჩვეულებრივი ყავა და უფრო კონცენტრირებული გემო აქვს მომზადების მეთოდის გამო.
ესპრესოს უფრო ძლიერი გემო აქვს, მაგრამ მოცულობით ნაკლები კოფეინი აქვს, ვიდრე ფილტრის ყავა. ერთი ჭიქა ესპრესო შეიცავს ნაკლებ კოფეინს, ვიდრე ფინჯანი ფილტრის ყავა. როგორც წესი, ერთი ჭიქა ესპრესო შეიცავს დაახლოებით 63 მილიგრამ კოფეინს, ხოლო ჩვეულებრივი ყავის ფინჯანი (240 მილილიტრი) შეიძლება შეიცავდეს 95 მილიგრამამდე კოფეინს.
კიდევ ერთი გავრცელებული მითია, რომ ყავა გეხმარებათ სწრაფად ალკოჰოლისგან გამოფხიზლებაში, მაგრამ სინამდვილეში ეს ასე არ არის. განაგრძეთ კითხვა…