არსებობს შანსი, რომ თქვენს ცხოვრებაში არიან ადამიანები, რომლებიც ცხოვრობენ ტიპი 2 დიაბეტით. ეს არის ქრონიკული დაავადება, რომელიც დაკავშირებულია ჯანმრთელობის ბევრ პრობლემასთან, მათ შორის არტერიულ წნევასთან, რომელსაც შესაძლოა „ჩუმი მკვლელი“ ვუწოდოთ.
თუმცა, თქვენს დიეტაში რამდენიმე მარტივი ცვლილების შეტანა ადრეულ ეტაპზე არამარტო შეამცირებს დაავადების განვითარების რისკს, არამედ დაგეხმარებათ იცხოვროთ უფრო ხანგრძლივად და ჯანმრთელად. ენდოკრინოლოგებმა ისაუბრეს ნომერ 1 პროდუქტზე, რომელიც იმის გარანტიაა, რომ მისი მოხმარების შემთხვევაში დიაბეტი დაგემართებათ.
ყველა ექსპერტი შეთანხმდა, რომ რაფინირებული შაქრის ქრონიკული მოხმარება ზრდის შაქრიანი დიაბეტის განვითარების შანსს.
„შაქრიანი საკვებისა და სასმელის გადაჭარბებულმა მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს ინსულინრეზისტენტობა, რაც დიაბეტის განვითარების საკვანძო ფაქტორია. შაქრის მოხმარების შემცირება მარტივი, მაგრამ ძლიერი ნაბიჯია დიაბეტის განვითარების რისკის მართვისთვის”, – განმარტა ენდოკრინოლოგმა.
რეხა კუმარი, მედიცინის დოქტორი, ასევე ხაზს უსვამს შაქრით ტკბილი სასმელების, კერძოდ კი ხილის წვენების და გაზიანის სასმელების მიღებას.
ექსპერტები ამბობენ, რომ დახვეწილი შაქარი გვხვდება ყველაფერში, დაკონსერვებული ხილიდან და რძის დესერტებიდან დაწყებული დაფასოებული ცომეულით დამთავრებული, ამიტომ უმჯობესია აირჩიოთ ნამდვილი, ახალი ხილი თქვენი ტკბილეულის დასაკმაყოფილებლად, ვიდრე იყიდოთ ისეთი რამ, რაც მას შეიცავს.
დოქტორი ანტონი ამბობს, რომ სასურველია თავიდან აიცილოთ ძალიან დამუშავებული ნახშირწყლები და გაჯერებული ცხიმები.
„ისეთი საკვების თავიდან აცილება, როგორიცაა თეთრი პური, შაქრიანი მარცვლეული და შემწვარი საკვები, დაგეხმარებათ გააუმჯობესოთ თქვენი საერთო ჯანმრთელობა და შეამციროთ დიაბეტის რისკი”, – თქვა მან.
ამის ნაცვლად, დოქტორი კუმარი გვირჩევს გაზარდოთ ბოსტნეულის, ბოჭკოვანი და მჭლე პროტეინის მიღება.
გარდა ამისა, უმოძრაო ცხოვრების წესი მხოლოდ ზრდის დიაბეტის რისკს.
მიუხედავად იმისა, რომ ჯანსაღი კვება და ვარჯიში უმნიშვნელოვანესია, ექიმმა ანტონმა აღნიშნა, რომ სტრესის მართვა და საკმარისი ძილი, დაახლოებით 7-დან 9 საათამდე ყოველ ღამე, ასევე მნიშვნელოვანია.
წყარო: პრაიმტაიმი