ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული პრობლემა, რომლითაც ადამიანები მიმართავენ დიეტოლოგს, არის შაქრის მიმართ ლტოლვა. დიდი რაოდენობით შაქარი ხელს უწყობს არა მხოლოდ წონის მატებას, არამედ გავლენას ახდენს კანის მდგომარეობაზე და ორგანიზმის მთლიან ჯანმრთელობაზე.
დიეტოლოგმა ისაუბრა ტკბილეულისადმი სიყვარულის შესამცირებლად რამდენიმე გზაზე.
მიირთვით მეტი ცილა პირველ კვებასთან ერთად
კვლევამ აჩვენა, რომ ცილებით მდიდარი საუზმე ამცირებს შაქრისადმი სწრაფვას მთელი დღის განმავლობაში. როდესაც დღეს იწყებთ შვრიის ფაფით ხილით და თაფლით, მთელი დღის განმავლობაში ტკბილეულისადმი ლტოლვა გიჩნდებათ.
გაითვალისწინეთ უხილავი შაქარი, შეისწავლეთ პროდუქტების შემადგენლობა – შეცვალეთ ინდუსტრიულად წარმოებული სოუსები ხელნაკეთი სოუსებით, კომპოტებით, ხილის სასმელებით სუფთა წყლით და ა.შ.
„ტკბილი ხაფანგების“ იდენტიფიცირება
გაანალიზეთ თქვენი დღე და დაადგინეთ, რომელ საათებსა და ადგილებში ხართ ყველაზე მგრძნობიარე ტკბილი მიმართ. მოაშორეთ ტკბილეული იქიდან, სადაც ჩანს, მაგალითად, ტკბილეულის თეფშის ნაცვლად, გვერდით დაიდგით თხილის ან ხილის თეფში.
გაზარდეთ ბოჭკოების რაოდენობა თქვენს დიეტაში: ბოსტნეული – ბოჭკოვანი პროდუექტები ანელებს შაქრის შეწოვას და ამცირებს საკვების გლიკემიურ ინდექსს.
ყურადღება მიაქციეთ ძილს
ჰორმონები – გრელინი, ლეპტინი და ინსულინი – გადამწყვეტ როლს თამაშობენ ტკბილეულისადმი ლტოლვაში. დააბრუნეთ ისინი ნორმაში და თქვენ შეწყვეტთ უგონო მდგომარეობაში ჩავარდნას ტკბილეულის ძიებაში.
ეძებეთ ჯანსაღი ჯილდოები
დააჯილდოვეთ საკუთარი თავი უფრო ღირებული სიამოვნებებით ვიდრე ტკბილეულია. შაქრისადმი ლტოლვა ხშირად ჩნდება, როცა მოწყენილი ან მარტოსული ხართ. შეადგინეთ ჯილდოების სია, მაგალითად: მოუსმინეთ თქვენს საყვარელ მუსიკას, დაურეკეთ მეგობარს, დაიძინეთ, ახალი ფილმები აირჩიეთ საყურებლად.
ისიამოვნე ცხოვრებით
დაუთმეთ ერთი წუთი ფიქრს – გაქვთ თუ არა საკმარისად გასაკეთებელი საქმეები, რომლებიც ნამდვილად გაბედნიერებთ? რაც უფრო მეტი ჯანსაღი სიხარულის წყარო გაქვთ თქვენს ცხოვრებაში, მით უფრო ნაკლებად მოგინდებათ ტკბილეული. ისწავლეთ როგორ ისიამოვნოთ მომენტით, იქნება ეს ოჯახთან ერთად ვახშამი თუ სამსახურიდან სახლში გასეირნება. გაიღიმეთ უფრო ხშირად და იგრძენით თქვენი ცხოვრების ყოველი წამის სიტკბო. მაშინ თავად ტკბილეულისადმი ლტოლვა შემცირდება.