საუზმე ყოველთვის ითვლებოდა დღის ყველაზე მნიშვნელოვან კვებად. მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ დილით სწორი საკვების მიღებამ შეიძლება შეამციროს გულის შეტევისა და ინსულტის რისკი.
Independent-ის ცნობით, თუ ერთ კვერცხს ერთი მუჭა თხილით ჩაანაცვლებთ, ეს 17%-მდე შეამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს, ასევე დიაბეტის ალბათობას 18%-ით და ადრეული სიკვდილის რისკს 15%-ით.
ასევე აღმოჩნდა, რომ ადამიანებს, რომლებიც 50 გრამ გადამუშავებულ ხორცს (ძეხვის ეკვივალენტი) პარკოსნებით ცვლიდნენ, 23%-ით ნაკლები აქვთ გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისგან განვითარების ან სიკვდილის რისკი. თუ ასეთი პროდუქტი თხილით შეიცვალა, შედეგი კიდევ უკეთესი იქნება.
„ბევრი ადამიანი იწყებს დღეს საუზმეზე კვერცხით ან შემწვარი ხორცით, მაგრამ ამ ანალიზის შედეგები ვარაუდობს, რომ უმჯობესია ამ საკვების ჩანაცვლება მცენარეული საკვებით. ასევე არსებობს მტკიცებულება, რომ ადამიანებს შეუძლიათ ისარგებლონ ფრინველის მცენარეებით ჩანაცვლებით“, – თქვა ექიმმა საბრინა შლეზინგერმა.
ამავდროულად, ექიმი ამბობს, რომ არავითარი სარგებელი არ არის თევზისა და ზღვის პროდუქტების მცენარეული ვარიანტებით ჩანაცვლებაში. ეს ასევე ეხება რძის პროდუქტებს.