კვება გავლენას ახდენს იმაზე, თუ როგორ გრძნობთ თავს და რამდენად კარგად ფუნქციონირებს თქვენი ორგანიზმი.
საკვები ნივთიერებებით მდიდარი, დაბალანსებული კვება ხელს უწყობს იმუნური სისტემის გაძლიერებას, ხოლო საკვები, რომელიც შეიცავს ნაკლებ საკვებ ნივთიერებებს და გაჯერებულია არაჯანსაღი ნივთიერებებით აზიანებს იმუნურ სისტემას.
სტატიაში ჩამოთვლილია 10 საკვები, რომელსაც შეუძლია თქვენი იმუნური სისტემის დასუსტება.
დამატებული შაქარი
თქვენ მიერ მოხმარებული დამატებული შაქრის რაოდენობის შეზღუდვა ხელს უწყობს საერთო ჯანმრთელობისა და იმუნური ფუნქციების გაძლიერებას. საკვები, რომელიც მნიშვნელოვნად ზრდის სისხლში შაქარს, ასევე ზრდის ანთებითი ცილების გამომუშავებას, რომლებიც უარყოფითად მოქმედებს იმუნურ ფუნქციაზე.
სისხლში შაქრის მაღალმა დონემ შეიძლება შეაფერხოს ნეიტროფილების და ფაგოციტების რეაქცია, იმუნური უჯრედების ორი ტიპი, რომლებიც ხელს უწყობენ ინფექციისგან დაცვას. გარდა ამისა, ნაჩვენებია, რომ სისხლში შაქრის მაღალი დონე ზიანს აყენებს ნაწლავის ბარიერულ ფუნქციას და იწვევს ნაწლავის ბაქტერიების დისბალანსს, რამაც შეიძლება შეცვალოს თქვენი იმუნური პასუხი და გახადოს თქვენი ორგანიზმი უფრო მგრძნობიარე ინფექციების მიმართ.
გარდა ამისა, დამატებული შაქრის შემცველი დიეტამ შეიძლება გაზარდოს მგრძნობელობა გარკვეული აუტოიმუნური დაავადებების მიმართ, მათ შორის რევმატოიდული ართრიტის მიმართ.
ასე რომ, შაქრის შემცველი საკვებისა და სასმელების, მათ შორის ნაყინის, ნამცხვრის, ტკბილეულის და შაქრიანი სასმელების მიღების შეზღუდვამ შეიძლება გააუმჯობესოს თქვენი საერთო ჯანმრთელობა და ხელი შეუწყოს ჯანსაღ იმუნურ ფუნქციას.
მარილიანი საკვები
ძალიან მარილიანმა საკვებმა შეიძლება დაარღვიოს თქვენი სხეულის იმუნური პასუხი, რადგან იწვევს ქსოვილების ანთებას და ზრდის აუტოიმუნური დაავადებების რისკს.
მარილს ასევე შეუძლია დათრგუნოს ნორმალური იმუნური ფუნქცია, დათრგუნოს ანთების საწინააღმდეგო რეაქცია და შეცვალოს ნაწლავის ბაქტერიები.ამიტომ, სუფრის მარილისა და მარილიანი საკვების მიღების შემცირებამ შეიძლება გააუმჯობესოს იმუნური ფუნქციები.
ომეგა -6 ცხიმოვანი მჟავების შემცველი საკვები
ორგანიზმს ფუნქციონირებისთვის ესაჭიროება ომეგა -6 და ომეგა -3 ცხიმები. ზოგიერთი ტიპის დიეტა მდიდარია ომეგა -6 ცხიმების შემცველობით და დაბალია ომეგა -3-ით. ეს დისბალანსი დაკავშირებულია დაავადების გაზრდილ რისკთან და იმუნური სისტემის შესაძლო დისფუნქციასთან.
ომეგა -6 ცხიმებით მდიდარი დიეტები, როგორც ჩანს, ხელს უწყობს ანთებითი პროტეინების გამოხატვას, რამაც შეიძლება შეასუსტოს იმუნური პასუხი, ხოლო ომეგა-3 ცხიმოვანი დიეტები ამცირებს ამ ცილების გამომუშავებას და აძლიერებს იმუნურ ფუნქციას.უფრო მეტიც, სიმსუქნის მქონე ადამიანებში ჩატარებულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ომეგა -6 ცხიმების დიდი რაოდენობით მიღებამ შეიძლება გამოიწვიოს იმუნური დისფუნქცია და გაზარდოს გარკვეული დაავადებების რისკი, როგორიცაა ასთმა და ალერგიული რინიტი.
თუმცა, ურთიერთობა ომეგა -6 ცხიმებსა და იმუნურ პასუხს შორის რთულია და საჭიროა მეტი ადამიანის კვლევა.
მიუხედავად ამისა, მკვლევარები გირჩევენ შეინარჩუნოთ ომეგა-6-დან ომეგა-3 ცხიმების ჯანსაღი ბალანსი. ეს ნიშნავს, რომ მიირთვათ მეტი საკვები, რომელიც მდიდარია ომეგა -3-ით, როგორიცაა ორაგული, სკუმბრია, სარდინი, კაკალი და ჩიას თესლი. მიიღეთ ნაკლები საკვები, რომელიც მდიდარია ომეგა -6-ით, როგორიცაა მზესუმზირის ზეთი, სიმინდის ზეთი და სოიოს ზეთი.
შემწვარი საკვები
შემწვარი საკვები შეიცავს მოლეკულების ჯგუფს, რომელსაც ეწოდება გლიკაციის მოწინავე პროდუქტები. ისინი წარმოიქმნებიან მაშინ, როდესაც შაქარი რეაგირებს ცილებთან ან ცხიმებთან მაღალ ტემპერატურაზე დამუშავების დროს, მაგალითად, შეწვის დროს. თუ გლიკაციის მოწინავე პროდუქტების დონე ძალიან მაღალია თქვენს ორგანიზმში, ეს ხელს უწყობს ანთებას და უჯრედულ დაზიანებას.
მკვლევარები თვლიან, რომ გლიკაციის მოწინავე პროდუქტების მაღალი შემცველობის დიეტამ შეიძლება გაზარდოს მიდრეკილება ისეთი დაავადებების მიმართ, როგორიცაა მალარია და გაზარდოს ისეთი დაავადებების რისკი, როგორიცაა მეტაბოლური სინდრომი, ზოგიერთი ტიპის კიბო და გულის დაავადებები.
შემწვარი საკვების შემცირება, როგორიცაა კარტოფილი, კარტოფილის ჩიფსები, შემწვარი ქათამი, ტაფაზე შემწვარი სტეიკი, შემწვარი ბეკონი და შემწვარი თევზი, შეამცირებს გლიკაციის მოწინავე პროდუქტების დონეს.
დამუშავებული ხორცი
შემწვარი საკვების მსგავსად, გადამუშავებული ხორცი გამოირჩევა გლიკაციის მოწინავე პროდუქტების შემცველობით. მაგალითად, კვლევამ აჩვენა, რომ შემწვარი ბეკონი, ჰოთ-დოგი, შემწვარი ქათამი და შემწვარი სტეიკი იყო ყველაზე მაღალი გლიკაციის მოწინავე პროდუქტების შემცველობით.
დამუშავებული ხორცი ასევე მდიდარია ნაჯერი ცხიმებით. ზოგიერთი კვლევა ვარაუდობს, რომ დიეტამ, რომელიც მდიდარია ნაჯერი ცხიმებით და დაბალა უჯერი ცხიმებით, შეიძლება ხელი შეუწყოს იმუნური სისტემის დისფუნქციას. გარდა ამისა, ნაჯერი ცხიმების მაღალი შემცველობის მქონე დიეტამ შეიძლება ხელი შეუწყოს სისტემურ ანთებას და დააზიანოს იმუნური ფუნქცია.
სწრაფი კვება
სწრაფი კვება დაკავშირებულია ჯანმრთელობის ბევრ უარყოფით შედეგთან. მისმა ხშირმა მიღებამ ასევე შეიძლება ზიანი მიაყენოს იმუნურ სისტემას.
სწრაფმა კვება და დამუშავებული საკვების მიღება იწვევს ანთებას, ნაწლავებში ბაქტერიების დისბალანსს, რაც უარყოფითად მოქმედებს იმუნურ ჯანმრთელობაზე.
ფასტ-ფუდი ასევე შეიძლება შეიცავდეს ქიმიკატებს ბის(2-ეთილჰექსილ) ფტალატს (DEHP) და დიიზონონილ ფტალატს (DiNP). ფთალატები შეიძლება მოხვდეს ფასტ-ფუდის პროდუქტებში შეფუთვიდან ან ხელთათმანების საშუალებით, რომლებსაც ატარებენ საკვების მომზადების დროს.
ცნობილია, რომ ფტალატები არღვევენ სხეულის ენდოკრინულ, ანუ ჰორმონების წარმომქმნელ სისტემას. მათ ასევე შეუძლიათ გაზარდონ ანთებითი ცილების გამომუშავება, რამაც შეიძლება შეასუსტოს თქვენი იმუნური პასუხი პათოგენებზე და გამოიწვიოს იმუნური დისრეგულაცია. გარდა ამისა, ფტალატებმა შეიძლება შეამცირონ ნაწლავის ბაქტერიების მრავალფეროვნება, რაც უარყოფითად მოქმედებს იმუნურ სისტემაზე.
საკვები, რომელიც შეიცავს გარკვეულ დანამატებს
ბევრი საკვები პროდუქტი, განსაკუთრებით ულტრა დამუშავებული საკვები, შეიცავს დანამატებს შენახვის ვადის, ტექსტურის და გემოს გასაუმჯობესებლად. ზოგიერთმა მათგანმა შეიძლება უარყოფითად იმოქმედოს იმუნურ პასუხზე.
მაგალითად, ზოგიერთ ემულგატორს, რომელიც ემატება გადამუშავებულ საკვებს ტექსტურის და შენახვის ვადის გასაუმჯობესებლად, შეუძლია შეცვალოს ნაწლავის ბაქტერიები, ზიანი მიაყენოს ნაწლავის ლორწოვან გარსს და გამოიწვიოს ანთება, რაც იწვევს იმუნურ დისფუნქციას.
კარბოქსიმეთილცელულოზა (CMC) და პოლისორბატ-80 (P80) ხშირად გამოიყენება ემულგატორებად და დაკავშირებულია იმუნურ დისფუნქციასთან.
კვლევებმა აჩვენა, რომ კარაგენანმა შეიძლება გამოიწვიოს ნაწლავის ანთება და დათრგუნოს იმუნური პასუხი, თუმცა საჭიროა მეტი კვლევა ამ ეფექტების უკეთ გასაგებად.
და ბოლოს, სიმინდის სიროფი, მარილი, ხელოვნური დამატკბობლები და ბუნებრივი საკვები დანამატი ციტრატი ასევე შეიძლება უარყოფითად მოქმედებდეს თქვენს იმუნურ სისტემაზე.
რაფინირებული ნახშირწყლები
რაფინირებული ნახშირწყლების, თეთრი პურის და შაქრიანი ცომეულის ძალიან ხშირად მიღებამ შეიძლება ზიანი მიაყენოს თქვენს იმუნურ სისტემას.
ეს არის მაღალი გლიკემიური საკვების ტიპები, რომლებიც იწვევენ სისხლში შაქრისა და ინსულინის დონის მატებას, რაც პოტენციურად იწვევს თავისუფალი რადიკალების და ანთებითი ცილების წარმოქმნას. გარდა ამისა, რაფინირებული ნახშირწყლებით მდიდარმა დიეტამ შეიძლება შეცვალოს ნაწლავის ბაქტერიები, რაც უარყოფითად მოქმედებს თქვენს იმუნურ სისტემაზე.
უმჯობესია ბოჭკოვანი ნახშირწყლების მაღალი შემცველობის წყაროების არჩევა, როგორიცაა ბოსტნეული, შვრია, ხილი და პარკოსნები.
გარკვეული ტიპის ცხიმიანი საკვები
ნაჯერი ცხიმებითა და უჯერი ცხიმებით მდიდარი დიეტა ასოცირებულია იმუნიტეტის დისფუნქციასთან.
ნაჯერი ცხიმების მაღალმა შემცველობამ შეიძლება გამმოიწვიოს ანთებითი რეაქცია და შეაფერხოს იმუნური ფუნქცია. ცხიმიანმა დიეტამ ასევე შეიძლება გაზარდოს მგრძნობელობა ინფექციის მიმართ იმუნური სისტემის და სისხლის თეთრი უჯრედების ფუნქციის დათრგუნვით.
ხელოვნურად დამტკბარი საკვები და სასმელი
ზოგიერთი ხელოვნური დამატკბობელი დაკავშირებულია ნაწლავის ბაქტერიების შეცვლილ შემადგენლობასთან, ნაწლავის ანთებასთან და იმუნური პასუხის შეფერხებასთან. მზარდი მტკიცებულება ვარაუდობს, რომ ხელოვნურმა დამატკბობლებმა, მათ შორის სუკრალოზამ და საქარინმა, შეიძლება გამოიწვიოს ნაწლავის ბაქტერიების დისბალანსი. ზოგიერთი მკვლევარი ამტკიცებს, რომ ხელოვნური დამატკბობლების გადაჭარბებული გამოყენება შეიძლება საზიანო იყოს იმუნური ჯანმრთელობისთვის. თუმცა, საჭიროა მეტი კვლევა.
თქვენ შეგიძლიათ გააძლიეროთ თქვენი იმუნური სისტემა ჯანსაღი ცხოვრების წესით. იმუნური სისტემის მხარდასაჭერად, უმჯობესია დაიცვათ დაბალანსებული დიეტა, რომელიც მდიდარია საკვები ნივთიერებებით და მაქსიმალურად შეზღუდოთ ულტრა დამუშავებული საკვების მიღება.
წყარო:მკურნალი