ყველი — საკვები პროდუქტი, რომელიც აჭრილი რძისგან მზადდება. გამოყენებული რძე შეიძლება იყოს ძროხის, ცხვრის, თხის, კამეჩის, ან რომელიმე სხვა ძუძუმწოვრის. ყველი არის თეთრი ან ღია–მოყვითალო ფერის. შეიძლება ჰქონდეს ნასვრეტები.
არსებობს ყველის ასეულობით სახეობა, რომლებიც სხვადასხვა ტექნოლოგიით მზადდება. საქართველოში ოფიციალურად ყველის 14 სახეობაა დარეგისტრირებული: დამბალხაჭო, ჩოგი, ტენილი ყველი, კალტი, კობი, აჭარული ჩეჩილი, მესხური ჩეჩილი, სულგუნი, მეგრული სულგუნი, სვანური სულგუნი, გუდის ყველი, თუშური გუდა, იმერული და ქართული.
ყველი შეიცავს ადვილად მოსანელებელ ცილებსა და ცხიმებს, მდიდარია კალციუმით, ფოსფორით და სხვა მინერალური ნივთიერებებით, A და B ჯგუფის ვიტამინებით.
ამერიკელმა მეცნიერებმა კვლევის შედეგად დაადგინეს, რომ ყველი სხვა რძის პროდუქტებზე გაცილებით სასარგებლოა კბილებისთვის და იცავს მათ კარიესისგან. აგრეთვე, აღადგენს პირის ღრუში მჟავა-ტუტოვან ბალანსს.
ყველი აუცილებლად უნდა იყოს ფეხმძიმე და მეძუძური ქალების რაციონში. აგრეთვე, სპორტსმენებისა და იმ ადამიანების რაციონში, ვინც ბევრ ენერგიას კარგავს.
- ყველი არ არის ყოველდღიური მოხმარების პროდუქტი,რადგან ის საკმაოდ კალორიულია. გარდა ამისა, ყველი შეიცავს ცუდ ცხიმებს, ქოლესტერინს, რაც შეიძლება გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების გამომწვევი მიზეზი გახდეს.