იმისთვის, რომ დიდხანს იცოცხლოთ, ყოველდღიურად უნდა მიირთვათ ორი ულუფა ხილი და სამი ულუფა ბოსტნეული.
ამ დასკვნამდე მივიდნენ ჰარვარდის უნივერსიტეტის (აშშ) საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის სკოლის მკვლევარები, რომელთა სტატია გამოქვეყნდა ჟურნალში Circulation.
მეცნიერებმა გააანალიზეს ორი ფართომასშტაბიანი კვლევის მონაცემები, რომელშიც 100 000-ზე მეტი ამერიკელი მოზარდი მონაწილეობდა. ამ ადამიანების შესახებ ინფორმაცია ოცდაათი წელია გროვდება. ყოველ 2-4 წელიწადში, კვლევის მონაწილეები აწვდიდნენ დეტალურ ინფორმაციას მათი დიეტის შესახებ. გარდა ამისა, ანალიზი მოიცავდა მონაცემებს სხვა 26 კვლევის მონაწილეთა მიერ ბოსტნეულისა და ხილის მოხმარების შესახებ. საერთო ჯამში, კვლევაში მონაწილეობა მიიღო თითქმის ორმა მილიონმა ადამიანმა, რომლებიც ცხოვრობდნენ მსოფლიოს 29 ქვეყანაში – ევროპაში, აზიაში, აფრიკაში, ავსტრალიაში, ჩრდილოეთ და სამხრეთ ამერიკაში.
შედეგად, როგორც გამოთვლებმა აჩვენა, ადრეული სიკვდილის ყველაზე დაბალი რისკი დაკავშირებულია დღეში დაახლოებით ხუთი ულუფა ბოსტნეულისა და ხილის მოხმარებასთან.
ამ დოზის გაზრდას დამატებით სარგებელი არ მოაქვს. უფრო მეტიც, მცენარეული პროდუქტების ყველაზე ოპტიმალური თანაფარდობა ყოველდღიურ რაციონში ასეთი უნდა იყოს: ორი ულუფა ხილი და სამი ულუფა ბოსტნეული.
მათთან შედარებით, ვინც ყოველდღიურად ჭამდა ორ ულუფა ხილსა და ბოსტნეულს, მონაწილეებს, რომლებიც 5 პორციას იღებდნენ, 13%-ით ნაკლები ჰქონდათ ნაადრევი სიკვდილის რისკი ნებისმიერი მიზეზით, 12%-ით ნაკლები გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისგან სიკვდილის რისკი, კიბოსგან 10%-ით, ხოლო რესპირატორული დაავადებებით, მათ შორის ფილტვების ქრონიკული ობსტრუქციული დაავადებისგან სიკვდილის რისკი 35%-ით.
ამავდროულად, როგორც მკვლევარებმა გაარკვიეს, ყველა ბოსტნეული და ხილი არ არის თანაბრად სასარგებლო სიცოცხლის გახანგრძლივებასთან დაკავშირებით. ხილის წვენების, სახამებლის შემცველი ბოსტნეულის, როგორიცაა კარტოფილი და მწვანე ბარდა და სიმინდის მოხმარება არ იყო დაკავშირებული რაიმე მიზეზით ან ქრონიკული დაავადებისგან ადრეული სიკვდილის რისკთან. მეორეს მხრივ, მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეული, მათ შორის ისპანახი, სალათის ფოთოლი, ასევე კაროტინითა და C ვიტამინით მდიდარი ხილი და ბოსტნეული, როგორიცაა სტაფილო, ციტრუსები, კენკრა, ყველაზე სასარგებლოა ამ თვალსაზრისით.
წყარო: მკურნალი