- ყურძენი — ფოთლოვანი ვაზის კენკროვანი ნაყოფი, რომლისგანაც ძირითადად ამზადებენ ღვინოს. ყურძენი მოიხმარება როგორც ხილი, ასევე მისგან მზადდება: მურაბა, ყურძნის თესლის ექსტრაქტი, ქიშმიში, ძმარი, ყურძნის ზეთი და ღვინო. ყურძენი არის არა-კლიმაქტერიული ხილი, ძირითადად იზრდება მტევნებად.
- ყურძენი, განსაკუთრებით მუქი ფერის ჯიშები შეიცავს ბევრ სასარგებლო ნივთიერებას, როგორიცაა ფლავონოიდები, პოლიფენოლები, ვიტამინები C, E, P (რუტინი), B ჯგუფები – B1, B2, B4, B5 და B6, B9, აგრეთვე მიკრო და მაკრო ელემენტები – სელენი, თუთია, სპილენძი, რკინა, კალციუმი, კალიუმი, მაგნიუმი, მანგანუმი, ალუმინი, ბორი, იოდი და კობალტი და სხვა.
ყურძნის მიღება არ შეიძლება:
კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლულის გამწვავების დროს; რემისიის პერიოდში შეგიძლიათ მიირთვათ ნაზი, წვნიანი ჯიშის ყურძენი;
კოლიტისას, რომელსაც თან ახლავს დიარეა;
ქრონიკული ფარინგიტისა და ფილტვების ქრონიკული ანთების დროს;
გულის მწვავე უკმარისობის დროს, რომელსაც თან ახლავს შეშუპება და მომატებული წნევა;
ყურძენი არ არის რეკომენდებული ფრუქტოზას შეუწყნარებლობის მქონე ადამიანებისთვის, მან ასევე შეიძლება გამოიწვიოს შებერილობა, მეტეორიზმი, ძილის დარღვევა, განავალი, ტკივილისადმი მგრძნობელობის მომატება. თქვენ უნდა შეზღუდოთ ყურძნის გამოყენება დიაბეტის დროს, ისევე როგორც მათ, ვინც აკონტროლებს წონას და სურს წონაში დაკლება. ამ პროდუქტის მაღალი გლიკემიური ინდექსი (GI) ზრდის მადას, შეიძლება გამოიწვიოს ზედმეტი კვება და კალორიების მიღება. ყურძენი შეიცავს K ვიტამინის დღიური ღირებულების 18%-ს (უფრო მეტად მუქ ყურძენში), ამიტომ ანტიკოაგულანტების მიღებისას აუცილებელია ყურძნის მოხმარების შეზღუდვა დღეში 100 გრამამდე.