ჯანჯაფილი, კოჭა — მრავალწლოვანი ბალახოვანი მცენარე ჯანჯაფილისებრთა ოჯახისა. მისი სავარაუდო სამშობლოა სამხრეთი აზია. ამ დრომდე იზრდება ჩინეთში, ინდოეთში, ინდონეზიაში, ავსტრალიაში, დასავლეთ აფრიკაში, იამაიკაზე, ბარბადოსზე. ჯანჯაფილის ღერო სწორმდგომია, მომრგვალო, ფოთლები მთლიანი.
სასარგებლო თვისებების გამო მოჰყავთ როგორც ბაღში, ასევე საშინაო პირობებშიც. მისი ფესვი ძალიან არომატული გემოს სანელებელია, რომელსაც ფართოდ იყენებენ კულინარიაში. თუმცა ბოლო პერიოდში ჯანჯაფილმა პოპულარიზაცია მოიპოვა როგორც პროდუქტმა, რომელიც ხელს უწყობს წონაში კლებას. მის შემადგენლობაში შედის: მაგნიუმი, ფოსფორი, ნატრიუმი, კალიუმი, ქრომი, რკინა, ალუმინ ნიკოტინის მჟავა, С ვიტამინი, ცხიმები, ალუმინი და სხვა. ასევე შეიცავს ამინომჟავებს, როგორიცაა ლეიცინი, მეთიონინი, ტრეონინი, ფენილალანინი, ვალინი და ტრიპტოფანი.
ჯანჯაფილი შეიცავს აქტიურ ნივთიერებას, რომელიც ამცირებს ანთებით პროცესსა და გულისრევას. ეს ნივთიერება მუშაობს როგორც კუჭ-ნაწლავზე, ისე ნერვულ სისტემაზე და ასე აკონტროლებს გულისრევას.
ჯანჯაფილი ეფექტურია მენსტრუალური ტკივილის დროს. კვლევის თანახმად, 500-2000მგ ჯანჯაფილის მიღება მენსტუალური პერიოდის დაწყებამდე ამცირებს ტკივილის შეგრძნებას. ბევრი კვლევის მიხედვით, ჯანჯაფილი ისეთივე ეფექტურია, როგორიც სხვადასხვა მედიკამენტი.
აღმოჩნდა, რომ ჯანჯაფილი ხელს უშლის გაფანტული სკლეროზის განვითარებას და ახდენს მრავალმხრივ თერაპიულ ეფექტს. ამ დასკვნამდე 2018 წელს ირანში მდებარე კერმანის სამედიცინო მეცნიერებათა უნივერსიტეტის სპეციალისტები მივიდნენ. მათ აღიარეს, რომ ჯანჯაფილის შემადგენლობაში შემავალ ნივთიერებებს იმუნომოდულაციური, ტკივილის შემამსუბუქებელი, ანტიოქსიდანტური და ანთებასაწინააღმდეგო მოქმედების უზარმაზარი პოტენციალი აქვს.
ჯანჯაფილის ჩაის აქტიურად იყენებენ წონის კლებისთვის. ის, მართალია, სასწაულს არ ახდენს, მაგრამ დაბალანსებულ კვებასა და მოძრაობასთან ერთად მიზნის მიღწევაში ნამდვილად დაგეხმარებათ. ჯანჯაფილი ასტიმულირებს მეტაბოლიზმს, ხელს უწყობს ცხიმის დაშლას და მონელებას. იაპონელი მკვლევრები მის დილაობით მიღებას გვირჩევენ. ამასთან, ჯანჯაფილი თრგუნავს შიმშილის გრძნობას.