ყავა გატანით ყიდვა ბევრი ქართველისთვის ჩვევად იქცა, მაგრამ მას შეუძლია უკიდურესად უარყოფითი გავლენა მოახდინოს ორგანიზმზე.
ყავა „გატანით“ ეწინააღმდეგება დაბალანსებული დიეტის პრინციპებს და უბიძგებს ადამიანებს დაუგეგმავი კვებისკენ.
ბევრ ადამიანს გამოეყოფა კუჭის წვენი ყავის დალევისას. თუ ყავას სადმე საუზმესა და ლანჩს შორის დალევთ, შეიძლება ისეთი შიმშილი იგრძნოთ, რომ წინააღმდეგობა ვერ გაუწიოთ და დამატებით მიიღოთ საკვები, რომელიც ნაკლებად სავარაუდოა, რომ ჯანსაღი იყოს.
ყავა „გატანით“ ხშირად შეიცავს ჭარბი რაოდენობით შაქარს, რაც საზიანოა ჯანმრთელობისა და ფიგურისთვის. ასე, მაგალითად, ბრიტანეთში ჩატარებული კვლევებით, რაფი ყავის ერთი სახეობა შეიცავდა დაახლოებით 18 ჩაის კოვზ შაქარს ნახევარ ლიტრიან ჭიქაში.
გარდა ამისა, ყავა ხშირად იყიდება პლასტმასის ხუფებით. პოლიმერული მიკრონაწილაკების ზემოქმედება სხეულზე ჯერ არ არის შესწავლილი, მაგრამ ისინი შეიძლება პოტენციურად საშიში იყოს.
ყავა უნდა დავლიოთ ჩვეულებრივი ფინჯანით, მხოლოდ ძირითადი კვების შემდეგ და შაქრის მინიმალური რაოდენობით.
წყარო: მკურნალი