Saturday, May 10, 2025
უახლესი ambebi
  • მთავარი
  • სოც.ქსელები
  • დიეტა
  • შოუბიზნესი
  • ჰოროსკოპი
  • კულინარია
  • მეცნიერება
  • ტექნოლოგია
  • ყველა
    • გამოკითხვა
    • საინტერესო
    • პრესის ფურცლებიდან
    • ექსკლუზივი
    • ინტერვიუ
    • მოგზაურობა
    • ემიგრაცია
    • ფსიქოლოგია
    • კრიმინალური ამბები
    • 90-იანები
    • ლიტერატურა
    • კინო სამყარო
    • გიფები
    • მუსიკა
    • სპორტი
    • მოდა
    • ავტო/მოტო
უახლესი ambebi
  • მთავარი
  • სოც.ქსელები
  • დიეტა
  • შოუბიზნესი
  • ჰოროსკოპი
  • კულინარია
  • მეცნიერება
  • ტექნოლოგია
  • ყველა
    • გამოკითხვა
    • საინტერესო
    • პრესის ფურცლებიდან
    • ექსკლუზივი
    • ინტერვიუ
    • მოგზაურობა
    • ემიგრაცია
    • ფსიქოლოგია
    • კრიმინალური ამბები
    • 90-იანები
    • ლიტერატურა
    • კინო სამყარო
    • გიფები
    • მუსიკა
    • სპორტი
    • მოდა
    • ავტო/მოტო
No Result
View All Result
Morning News
No Result
View All Result
Home საზოგადოება

სად და რა არ უნდა ვჭამოთ, რომ მოწამვლას თავი ავარიდოთ – მიკრობიოლოგის რჩევები

October 12, 2023
სად და რა არ უნდა ვჭამოთ, რომ მოწამვლას თავი ავარიდოთ – მიკრობიოლოგის რჩევები

ყოველწლიურად, დიდ ბრიტანეთში დაახლოებით 2,4 მილიონი ადამიანი იწამლება საკვებით, ძირითადად ვირუსული ან ბაქტერიული დაბინძურების შედეგად.

მიკრობიოლოგი გვირჩევს, როგორ ავირიდოთ საკვებით მოწამვლა თავიდან:

როგორც მიკრობიოლოგი, მე ალბათ უფრო მკაფიოდ ვიცი საკვებით გამოწვეული ინფექციების რისკი, ვიდრე საზოგადოების უმეტესობამ.

ჭამა გარეთ

იშვიათად ვჭამ გარეთ – იქნება ეს პიკნიკი თუ ბარბიქიუ – რადგან საკვებით მოწამვლის რისკი იზრდება საკვების გარეთ გატანისას.

საკვების მოვლისას ხელების სისუფთავის შენარჩუნება მთავარია, თუმცა გარეთ ამის დაცვა ხშირად რთულია. ასეთ დროს შეგიძლიათ გამოიყენოთ სპირტიანი ხელის გელები, თუმცა ბოლომდე ისინიც არ კლავენ ყველა მიკრობს.

მალფუჭებადი საკვების ცივად და თავდახურული შენარჩუნება აუცილებელია, რადგან მიკრობების რაოდენობა შეიძლება გაორმაგდეს, თუ საკვები რამდენიმე საათზე მეტი ხნის განმავლობაში 30 გრადუსამდე გახურდება. არ მიირთვათ ხორცი, თუ მისი შიდა ტემპერატურა 70 გრადუსზე ნაკლებია.

ბუფეტები

იქიდან გამომდინარე, რომ არ ვიცით როგორ მზადდება საკვები, სასურველია მსგავს ადგილზე ჭამისგან თავი შევიკავოთ. შიგნით, საკვები შეიძლება იყოს დაბინძურებული მტვრისგან, მწერებისგან. ამიტომ ბუფეტში სადილი დიდ რისკთან არის დაკავშირებული.

ასევე, პროდუქტი და საკვები შესაძლოა დაბინძურდეს სტუმრების მიერ, მაგალითად თუ დააცემინებენ ან დაახველებენ.

შეფუთული სალათები

მიკრობიოლოგი ამბობს, რომ იგი შეფუთულ სალათებს არასდროს ჭამს, რადგან ისინი, შესაძლოა, შეიცავდეს მიკრობებს.

„ჩემმა კვლევითმა ჯგუფმა დაადგინა, რომ ეს პათოგენები ათასჯერ უკეთესად იზრდებიან სალათის ფოთლების წვენების მიღებისას, თუნდაც სალათის ტომარა მაცივარში იყოს. შემაშფოთებელია, რომ იგივე მიკრობები იყენებენ სალათის წვენებს, რომ გახდნენ უფრო ვირუსული და უკეთ გამოიწვიონ ინფექცია.

სალათის მოყვარულთათვის, რომლებიც შეშფოთებულნი არიან ამ ინფორმაციით, შეფუთული სალათების უმეტესობა უსაფრთხოა, თუ ინახება მაცივარში, კარგად გარეცხილი გამოყენებამდე (თუნდაც მზა სალათი უნდა გაირეცხოს) და მიირთვათ მისი შეძენის შემდეგ რაც შეიძლება მალე“,- ამბობს მკვლევარი.

სამზარეულოს პრაქტიკა

მალფუჭებადი საკვებისთვის, რეგულარულად უნდა ამოწმოთ გამოყენების თარიღი;

არ გამოიყენოთ ერთ და იგივე საჭრელი დაფა უმი და მოხარშული საკვებისთვის;

დაიბანეთ ხელები საკვების მიღებამდე და მიღების შემდეგ ინტენსიურად;

მიკრობიოლოგი გვირჩევს, რომ არასდროს გავაცხელოთ მოხარშული ბრინჯი, რადგან დაუმუშავებელი ბრინჯი, შესაძლოა, შეიცვადეს საკვების მომწამვლელ სპორებს. თუ ბრინჯი გაცივდება და დადგება ოთახის ტემპერატურაზე, სპორები გადაიქცევა ბაქტერიებად.

კატეგორიები

ბოლო ამბები

  • დაპირისპირება ზესტაფონში – მეზობელმა მეზობელი სანადირო თოფით დაჭრა
  • „მიშას მომხრეების დევნას, ქოცობის გარდა არაფერი სხვა არ ქვია“ – რას წერს ნიკა გვარამია?
  • ვინ არის ახალგაზრდა მამაკაცი, რომელიც გლდანში მომხდარ ავტოსაგზაო შემთხვევას ემსხვერპლა?

© 2023 Mix.Metronome.Ge

No Result
View All Result
  • Home 1
  • Home 2
  • Privacy Policy

© 2023 Mix.Metronome.Ge