ყავა — სასმელი, მზადდება ყავის ხის მოხალული მარცვლებისგან. კოფეინის შემცვლელობის გამო მასტიმულირებელ მოქმედებას ახდენს. სიტყვა ყავა მომდინარეობს კაფა–დან — ეთიოპიის სამხრეთ–დასავლეთი ოლქის სახელწოდებიდან, სადაც ლეგენდის თანახმად პირველად აღმოაჩინეს ამ მცენარის მატონიზირებელი თვისებები.
ყავა ანტიოქსიდანტების მთავარი წყაროა
არცერთი სხვა პროდუქტი არ შეიცავს იმდენ ანტიოქსიდანტს, რამდენსაც ყავა. გარდა ამისა, ორგანიზმი ყავის ანტიოქსიდანტის უფრო ადვილად ითვისებს ვიდრე ხილს ან ბოსტნეულის.
ყავას სტრესის შემცირება შეუძლება
მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ყავას სტრესის იმ ფორმასთან შეუძლია ბრძოლა, რომელიც უძილობითაა გამოწვეული. სამწუხაროა, რომ ყავის ეფექტი სტრესის სხვა ფორმებზე არ ვრცელდება.
ყავა პარკინსონის დაავადებას ებრძვის
კველევები ამტკიცებს, რომ ისინი, ვინც სისტემატიურად მიირთმევენ ყავას, ბევრად უფრო იშვიათად ავადდებიან პარკინსონით.
ყავა სასარგებლოა ღვიძლისთვის (განსაკუთრებით ალკოჰოლის მოყვარულთათვის)