როდესაც ტიპი 2 დიაბეტი გაქვთ, მნიშვნელოვანია ძლიერი იმუნური სისტემის შენარჩუნება.
არსებობს რამდენიმე საკვები, რომელიც ამაში დაგეხმარებათ.
გარდა კარგად შესწავლილი იმუნიტეტის გამაძლიერებლებისა, როგორიცაა ადეკვატური ძილი, თანმიმდევრული ვარჯიში და სტრესის განმუხტვის სტრატეგიები, შეგიძლიათ გააძლიეროთ თქვენი იმუნური სისტემა თქვენს ნუტრიენტებით მდიდარი რაციონით.
დაავადებათა კონტროლისა და პრევენციის ცენტრი(CDC) გვირჩევს, რომ დიაბეტით დაავადებულებმა მიიღონ კალორიების დაახლოებით 45 პროცენტი ნახშირწყლებიდან და ქალების უმეტესობას სჭირდება დაახლოებით 45-დან 60 გრამ (გრ) თითო კვებაზე, ხოლო მამაკაცების უმეტესობას სჭირდება დაახლოებით 60-დან 75 გ-მდე კვება.
იმის გამო, რომ ყველა ადამიანის კვება და ნახშირწყლების საჭიროება შეიძლება განსხვავებული იყოს, ესაუბრეთ თქვენს ექიმს თქვენთვის სწორი კვების მიდგომის შესახებ.
წიწიბურა
უზრუნველყოფს ბოჭკოსა და იმუნიტეტის გამაძლიერებელ თუთიას. ცილა აუცილებელია იმუნური სისტემის გასაძლიერებლად, რადგან ის მუშაობს იმუნიტეტის გამაძლიერებელ მიკროელემენტებთან ერთად, როგორიცაა A,D,E ვიტამინები, ასევე თუთიასთან, რკინასთან და სელენთან.
კვლევის მიმოხილვის თანახმად, სისხლის თეთრი უჯრედები ფუნქციონირებისთვის საჭიროებენ თუთიას. უფრო მეტიც, თუთია არის სიკეთე გულისთვის, ერთი კვლევის მიხედვით. ეს მნიშვნელოვანია დიაბეტით დაავადებულთათვის, რადგან CDC აღნიშნავს, რომ დროთა განმავლობაში სისხლში შაქრის მაღალმა დონემ შეიძლება უარყოფითად იმოქმედოს თქვენს გულზე.
მიუხედავად იმისა, რომ წიწიბურა მდიდარია ნახშირწყლებით – ½ ჭიქის პორცია შეიცავს დაახლოებით 17,4 გ – ის ასევე არის ბოჭკოს შესანიშნავი წყარო, რომელიც გვთავაზობს 4,8 გ-ს, ანუ დღიური დოზის დაახლოებით 22 პროცენტს თითო ჭიქაზე.
ცხიმიანი ზღვის პროდუქტები
გთავაზობთ იმუნიტეტის გამაძლიერებელ და გულისთვის სასარგებლო ომეგა-3-ს. ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები, რომლებიც გვხვდება თევზის ზოგიერთ სახეობაში – როგორიცაა ორაგული, სარდინი, ქაშაყი და სკუმბრია – აძლიერებს იმუნური უჯრედების ფუნქციონირებას, მიუხედავად იმისა, რომ ერთმა კვლევამ და მეტა-ანალიზმა დაადგინა, რომ ომეგა-3-ს აქვს მცირე ან არანაირი გავლენა უშუალოდ ტიპი 2 დიაბეტზე, მიჩნეულია, რომ მათ შეიძლება მნიშვნელოვანი სარგებელი ჰქონდეთ, იმუნური სისტემის გაუმჯობესებაში. ომეგა-3-ის კომპონენტმა, შეიძლება გააძლიეროს სისხლის თეთრი უჯრედების აქტივობა, რაც აძლიერებს იმუნურ სარგებელს,
სტაფილო
მდიდარია A ვიტამინით და აქვს დაბალი გლიკემიური ინდექსი. A ვიტამინს ხელს უწყობს იმუნური სისტემის მხარდაჭერას სხვადასხვა უჯრედული პროცესების მეშვეობით და A ვიტამინის ერთ-ერთი მთავარი წყაროა სტაფილო.
ბრაზილიური თხილი
ხელს უწყობს ფარისებრი ჯირკვლის ფუნქციას სელენის წყალობით. სელენი კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი მინერალია ტიპი 2 დიაბეტის მქონე ადამიანებისთვის, რადგან ის მხარს უჭერს ფარისებრი ჯირკვლის ჯანმრთელობას. ამერიკის დიაბეტის ასოციაციის (ADA) თანახმად, დიაბეტიც და ფარისებრი ჯირკვლის დაავადებაც ენდოკრინული პრობლემებია, ამიტომ მათ, ვინც ფარისებრი ჯირკვლის პრობლემას ებრძვის, შეიძლება უფრო რთული პერიოდი ჰქონდეს სისხლში გლუკოზის კონტროლთან დაკავშირებით.
ჯანმრთელობის ეროვნული ინსტიტუტის თანახმად, სელენი მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ფარისებრი ჯირკვლის ჰორმონების რეგულირებაში. კვლევამ დაადგინა, რომ დიაბეტით დაავადებულებში ფარისებრი ჯირკვლის დარღვევების უფრო მაღალი გავრცელებაა, აქედან გამომდინარე სასარგებლოა ფარისებრი ჯირკვლის ნორმალური ფუნქციის შენარჩუნება კარგი კვებით. კვლევებმა აჩვენა, რომ ფარისებრი ჯირკვალი ასევე თამაშობს გარკვეულ როლს ძლიერ იმუნიტეტში.
რეკომენდებულია მიიღოთ ბრაზილიური თხილის მცირე პორცია. კლივლენდის კლინიკის მიხედვით, ეს არის 4 საშუალო ზომის ბრაზილიური თხილი. გარდა იმისა, რომ არის პროტეინის პორცია, 4 ბრაზილიური თხილი გვთავაზობს 384 მკგ სელენს. ბრაზილიური თხილის იგივე ზომა შეიცავს მხოლოდ 2,4 გრ ნახშირწყალს.
კაკალი
ორგანიზმს აწვდის E ვიტამინსა და ჯანსაღ ცხიმებს. კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი მიკროელემენტია E ვიტამინი, რადგან ის არის ძლიერი ანტიოქსიდანტი, რომელიც ეხმარება იმუნური სისტემის დაცვას.
ბულგარული წიწაკა
შეიცავს C ვიტამინს და დაბალია ნახშირწყლების შემცველობით. ბულგარული წიწაკა გაჯერებულია C ვიტამინით. ეს ხელს უწყობს იმუნური სისტემის გაძლიერებას და თავისუფალი რადიკალების აღმოფხვრას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს უჯრედების დაზიანება. რადგან ბულგარული წიწაკა არასახამებლის შემცველი ბოსტნეულია, მათ მინიმალური გავლენა აქვთ გლუკოზის დონეზე.
C ვიტამინის კიდევ ერთი სარგებელი არის კანის უკეთესი ჯანმრთელობა და ჭრილობების შეხორცების ხელშეწყობა, რადგან ის მონაწილეობს კოლაგენის ფორმირებაში. ხოლო დიაბეტი შეიძლება გავლენა იქონიოს კანზე და კანის პრობლემები ზოგჯერ დიაბეტის პირველი ნიშანია.
ოსპი
არის თუთიისა და ბოჭკოს კიდევ ერთი ჯანსაღი ვარიანტი. ბოჭკო მოქმედებს როგორც პრებიოტიკი ჯანსაღი ნაწლავის ბაქტერიებისთვის. ნაწლავის ბაქტერიები აძლიერებენ იმუნურ სისტემას.
წყარო: mkurnali.ge