რა კავშირია ჭამასა და განწყობას შორის – აღნიშნულ თემასთან დაკავშირებით სტატიას “ამბები ჯი” გვთავაზოსბს.
„ჩვენ ის ვართ, რასაც ვჭამთ“ – ეს ფრაზა ბევრისთვის ცნობილია, მაგრამ ცოტამ თუ იცის მედიცინის მამის, ჰიპოკრატეს გამონათქვამი საჭმლის შესახებ: „შენი საჭმელი უნდა იყოს წამალი, წამალი კი – საჭმელი“. ჯერ კიდევ შუა საუკუნეებში, ხალხი მიხვდა, რომ სხვადასხვა საკვები ადამიანის განწყობასა და მდგომარეობაზე სხვადასხვანაირად მოქმედებს. მაგალითად, როგორც აფროდიზიაკი.
ბოლო 80-100 წლის განმავლობაში მეცნიერებამ აქტიურად შეისწავლა კავშირი საკვების მიღებასა და ადამიანის განწყობას შორის. ახლა, ჩვენ ვიცით, რომ საკვებმა, რომელსაც ყოველდღიურად ვჭამთ, შეიძლება გავლენა იქონიოს განწყობაზე, მოქმედებასა და ადამიანის მდგომარეობაზე. როგორც ჩანს, მოხუცი ჰიპოკრატე მართალი იყო, ჩვენ შეგვიძლია ჩვენი ჯანმრთელობის მართვა საჭმლის დახმარებით. არ გჯერათ? მოდით, გავარკვიოთ!
ამ ბლოგში ვისაუბრებ იმაზე, თუ რა სახის საჭმელს შეუძლია დადებითი ემოციების გამოწვევა და სტრესის შემცირება და რატომ არის თევზი კარგი განწყობის შესანარჩუნებლად ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი ინგრედიენტი.
ჭამა და განწყობა: როგორ უკავშირდება ისინი ერთმანეთს?
საკვებსა და განწყობას შორის ურთიერთობა მრავალი წლის განმავლობაში იქნა შესწავლილი სამეცნიერო კვლევებში და ამ კვლევების შედეგები მოწმობს, რომ ის ნამდვილად არსებობს. თქვენს რაციონს შეუძლია გავლენა მოახდინოს თავის ტვინში არსებულ ქიმიურ ბალანსზე და ჰორმონების დონეზე, როგორიცაა სეროტონინი, რომელიც პასუხისმგებელია ბედნიერებისა და სიამოვნების გრძნობაზე. არსებობს გარკვეული საკვები, რომელსაც შეუძლია დადებითი ემოციების გამოწვევა და განწყობის გაუმჯობესება, და პირიქით – ძილიანობისა და დეპრესიის შეგრძნება.
მაგალითად, შოკოლადი შეიცავს ნივთიერებებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ენდორფინების – სიხარულის ჰორმონების გამოყოფას. ხილი და ბოსტნეული მდიდარია ვიტამინებითა და ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ხელს უწყობენ განწყობის გაუმჯობესებასა და საერთო კეთილდღეობას. თხილი კი შეიცავს ჯანსაღ ცხიმებს და პროტეინს, რაც ხელს უწყობს ენერგიის დონის რეგულირებას და ამცირებს სტრესს. განაგრძეთ კითხვა