კალიფორნიის უნივერსიტეტის მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ძროხის რძეში არსებული ნივთიერება, ცილა კაზეინი, აჩქარებს ჭრილობების შეხორცებას.
კვლევის შედეგები აღწერილია ჟურნალში The Royal Society Interface.
კანის მცირე დაზიანებით თაგვებზე ჩატარებულ ექსპერიმენტში ავტორებმა შეისწავლეს კაზეინის ეფექტი ჭრილობების შეხორცებაზე. ცხოველები დაყვეს სამ ჯგუფად: პირველ ჯგუფში მათ კაზეინის ბინტით ახვევდნენ; მეორეში – ჩვეულებრივი სახვევებით; მესამეში კი ჭრილობა საერთოდ არ დამუშავდა. კაზეინის შესახვევი მასალა იყო რძის ცილის კომბინაცია პოლიკაპროლაქტონთან. მკვლევარებმა დააფიქსირეს ცვლილებები თაგვებში 3, 7, 10 და 14 დღეში ჭრილობების ფოტოგრაფიით და მიკროსკოპის ქვეშ გამოკვლევით.
დაზიანებებიდან 14 დღის შემდეგ, კაზეინის სახვევებით შეხვეული ჭრილობები შეხორცდა ბევრად უფრო ეფექტურად, ვიდრე ჩვეულებრივი სახვევით და არანამკურნალევი ჯგუფის ჭრილობები. გარდა ამისა, შესაძლებელი გახდა იმის ჩვენება, რომ კაზეინის სახვევები არ არის ტოქსიკური და დაფიქსირდა იმუნური უჯრედების შემცირებული დონე რძის ცილებით დამუშავებული ჭრილობების გარშემო.
კაზეინი არის ცილა, რომელიც გვხვდება ძუძუმწოვრების რძეში, ყველაზე მეტად ძროხის რძეში, სადაც ის სითხის 80 პროცენტს შეადგენს. ეს არის საკმაოდ იაფი ნივთიერება, რადგან ის არის უცხიმო რძის წარმოების გვერდითი პროდუქტი. ბოლო კვლევებმა აჩვენა, რომ კაზეინს აქვს ანტიმიკრობული, ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო თვისებები.
წყარო: mkurnali.ge