ექიმი ზაზა თელია სოციალურ ქსელში 8 დაავადების შესახებ გვიყვება, რომლისგანაც ყავა გვიცავს:
1. ყავა (მოდუღებული)- 8 უნცია ანუ 235მლ. – საშუალოდ შეიცავს 133მგ. კოფეინს (მერყეობს 102-დან 200-მდე);
2. ჩაი
(მოდუღებული)- 8 უნცია ანუ 235მლ. – საშუალოდ შეიცავს 53მგ. კოფეინს (მერყეობს 40-დან 120-მდე)
აქედან გამომდინარე დღეში 3-4 ჭიქა ყავა (დაახლოებით 200მლ. ჭიქა) ითვლება უსაფრთხო დოზად.
ასევე, არ უნდა დაგვავიწყდეს, რომ სულ რაღაც 3 დღეა საჭირო იმისათვის, რომ ადამიანი გახდეს კოფეინზე დამოკიდებული.
ყავას შეუძლია შეამციროს შემდეგი დაავადებების განვითარების რისკი:
1.ნაღვლის ბუშტის ქვები;
2.ინსულტი;
3.ღვიძლის დაავადებები;
4.გულის დაავადებები;
5.ტიპი 2 დიაბეტი;
6.პარკინსონის დაავადება
7.კოლორექტალური სიმსივნე
8.ალცჰეიმერის დაავადება
9.ენდომეტრიოზული სიმსივნე“, – წერს ზაზა თელია.