ყავა ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული სასმელია, ის ყველაზე გაყიდვადი პროდუქტების სიაში მეორე ადგილს იკავებს. ამ პროდუქტზე უამრავი მეცნიერული კვლევაა ჩატარებული. პასუხი ზემოთ დასმულ კითხვაზე ერთია! ყავა მხოლოდ შაქრიანი უნდა სვათ.
ტვინის მუშაობის გაუმჯობესება გვსურს, ყავა აუცილებლად შაქრიანი უნდა მივირთვათ.
ასეთ დასკვნამდე მეცნიერები იმ გამოკვლევის შედეგებმა მიიყვანა, რომელშიც 40 მოხალისე მონაწილეობდა. აღმოჩნდა, რომ გლუკოზისა და კოფეინის კომბინაცია ყურადღებაზე, კონცენტრაციასა და მახსოვრობაზე პასუხისმგებელ ტვინის უბნებს ააქტიურებს. შაქრიანი ყავა აუმჯობესებს ადამიანის კოგნიტიურ უნარს იმ დროს, როდესაც მას ყურადღებისა და მეხსიერების მაქსიმუმი სჭირდება. უშაქრო ყავა ასეთ ეფექტს არ იძლევა.
თუ ეს რეგულარულად გრძელდება, გამოფიტვა და რთულად გამოსასწორებელი ორგანული დაზიანებები მოსალოდნელი იქნება. ასე რომ, აღმოსავლეთში ტყუილად არ ამბობენ, რომ – “ყავა კოცნასავით ტკბილი უნდა იყოს”.